Konvulzivni poremećaji u trudnoći

Konvulzivni poremećaji mogu umanjiti plodnost. Također, određeni antikonvulzivi čine oralne kontraceptive manje učinkovitima, dovodeći do nenamjerne trudnoće.

Ako žena dovoljno spava a razine antikonvulziva se održavaju u terapijskom rasponu, frekvencija konvulzija se u trudnoći obično ne povećava a ishod trudnoće je dobar; međutim, blago su povećane opasnosti od preeklampsije, zastoja u rastu fetusa i mrtvorođenosti. Općenito su nenadzirane konvulzije u trudnoći štetnije od uporabe antikonvulziva; stoga tijekom trudnoće najveće prvenstvo ima nadzor nad konvulzijama. Međutim, za nadzor se primjenjuje najmanji broj antikonvulziva u najmanjoj mogućoj dozi. Antikonvulzivi malo povećavaju opasnost od prirođenih malformacija i blago smanjuju inteligenciju u potomaka; postoji opasnost od umnog zaostajanja. In utero izlaganjem antikonvulzivima (npr. fenitoinu, karbamazepinu, fenobarbitalu) se može povećati opasnost od hemoragične bolesti novorođenčeta (erythroblastosis neonatorum); međutim, ako trudnica uzima vitaminske pripravke s vitaminom D a novorođenčetu se dade vitamin K, hemoragična je bolest rijetkost.

Uzimanjem fenobarbitala tijekom trudnoće može se umanjiti fiziološku žuticu koju novorođenčad obično ima, vjerojatno stoga što inducira konjugirajuće enzime u jetri novorođenčeta. Obično se daje prednost fenitoinu.

Svi antikonvulzivi povećavaju potrebu za nadomještanjem folata; primjenjuje se 1 mg PO jednom/dan. Najbolje bi bilo započeti s primjenom još prije začeća.

Obično se prednost daje vaginalnom porodu, ali ako žena tijekom poroda ima opetovane konvulzije, indiciran je carski rez. Razine antikonvulziva se nakon poroda mogu brzo promijeniti te ih tada treba pažljivo nadzirati.