Kirurški zahvati u trudnoći

Neke bolesti koje se liječe kirurškim zahvatom je u trudnoći teško dijagnosticirati. Potrebna je visoka doza opreza; pogrješno je mišljenje kako su svi abdominalni simptomi povezani s trudnoćom. Trudnice i fetusi dobro podnose kirurški zahvat uz pružanje odgovarajuće potporne njege i anestezije (održavanje krvnog tlaka i oksigenacije na normalnim razinama), tako da liječnici ne trebaju oklijevati da operiraju; odgađanje liječenja hitnog stanja u abdomenu je puno opasnije.

Apendicitis se može razviti u trudnoći ali je puno češći nakon poroda. Budući da se apendiks izdiže u abdomenu kako trudnoća napreduje, bol se ne mora očitovati na klasičnom mjestu u desnom donjem kvadrantu i može biti blaga i grčevita, oponašajući simptome izazvane trudnoćom. Broj leukocita je također u trudnoći blago povišen, čineći ovu pretragu još manje korisnom nego inače. Od koristi može biti serijsko kliničko promatranje te ultrazvučna pretraga s povećanjem pritiska. Budući da se dijagnoza obično odgađa, stopa smrtnosti uslijed rupture apendiksa je u trudnoći, a osobito nakon poroda veća. Stoga, ako se sumnja na apendicitis, s kirurškom obradom (laparoskopijom ili laparotomijom, ovisno o stadiju trudnoće) treba nastaviti bez odgađanja.

Dobročudne ciste jajnika su tijekom trudnoće česte. Ciste koje su se razvile tijekom prvih 14 do 16 tj. su često ciste žutog tijela, koje se povlače same od sebe. Nakon 12 tj., ciste se teže pipaju zbog toga što se jajnici zajedno s maternicom izdižu iz zdjelice. Mase u jajniku prvo se pregledavaju ultrazvukom (vidi str. 2096). Daljnja obrada (npr. ekscizija) se, ako je moguće, odgađa do nakon 14 tj., osim ukoliko se cista neprekidno ne povećava, bolna je ili ima radiološke osobine raka (npr. solidni dio, površne izrasline, veličinu >6 cm, nepravilne obrise). Može doći do torzije adneksa (vidi str. 2097).

Bolest žučnog mjehura se pojavljuje ponekad a, ako je moguće, ponašanje je ekspektativno; ukoliko ne dođe do poboljšanja, potrebna je hitna operacija.

Opstrukcija crijeva tijekom trudnoće može izazvati gangrenu s peritonitisom te bolešću ili smrću fetusa ili majke. Ako trudnica ima simptome i znakove opstrukcije crijeva i čimbenike rizika (npr. prethodnu operaciju u abdomenu, intraabdominalnu infekciju), indicirana je hitna eksplorativna laparotomija.