Vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći

Krvarenje se zbiva u oko 20 do 30% potvrđenih trudnoća u prvih 20 tj.; oko ½ slučajeva krvarenja završava spontanim pobačajem.

Etiologija

Poremećaji koji najčešće uzrokuju krvarenje tijekom rane trudnoće obuhvaćaju rupturiranu ili nerupturiranu ektopičnu trudnoću (vidi str. 2192), spontani pobačaj (prijeteći, neizbježni, nepotpuni, potpuni ili zadržani—vidi str. 2199) i, rijetko, gestacijsku trofoblastičnu bolest (vidi str. 2123); za neporodnička krvarenja na rodnicu vidi str. 2066. Ektopična trudnoća ili poremećaji koji dovode do obilnog krvarenja na rodnicu mogu izazvati hemoragični šok, koji bi se prije i tijekom obrade morao liječiti IV nadomještanjem tekućine i drugim postupcima. Ako se dogodi krvarenje na rodnicu, trudnicu se mora obraditi.

Obrada

Anamneza: Čimbenici rizika za ektopičnu trudnoću uključuju prethodnu ektopičnu trudnoću, spolno prenosivu bolest ili upalnu zdjeličnu bolest u anamnezi, korištenje intrauterinog uloška, prethodne kirurške zahvate u zdjelici (osobito na jajovodu) i pušenje. Bol nalik na menstrualne grčeve ukazuje na spontani pobačaj, kao i izbacivanje tkiva ili obilne količine krvi na rodnicu. Jaka bol, osobito ako se pogoršava kretanjem ukazuje na rupturiranu ektopičnu trudnoću.

Fizikalni pregled: Znakovi peritonitisa (npr. defans, bol pri otpuštanju pritiska trbušne stijenke) ukazuju na rupturiranu ektopičnu trudnoću. Ginekološki pregled uključuje traganje za neporodničkim poremećajima koji mogu uzrokovati krvarenje na rodnicu (npr. trauma, vaginitis, cervicitis, cervikalni polipi). Otvoreno unutarnje cervikalno ušće ili istiskivanje tkiva ukazuje na krvarenje povezano s trudnoćom, osobito na spontani pobačaj. Masa u području adneksa ukazuje na ektopičnu trudnoću. Veličina maternice prevelika za gestacijsku dob, hipertenzija, konvulzije ili prejaki refleksi ukazuju na gestacijsku trofoblastičnu bolest.

Pretrage: Trudnoću se potvrđuje (vidi str. 2156). Ako je krvarenje oskudno, odredi se krvna grupa i Rh faktor kako bi se utvrdilo je li potreban Rh0(D) imuni globulin (vidi Fetalna eritroblastoza na str. 2194). Ako je krvarenje obilnije, indicirana je pretraga KKS i određivanje krvne grupe. Ako je krvarenje obilno, određuju se PT i PTT.

Ako je ušće zatvoreno i nema znakova istiskivanja tkiva, moguć je prijeteći ili zadržani pobačaj, no ektopična se trudnoća mora isključiti. Prvo se određuje β–podjedinica humanog korionskog gonadotropina (β–hCG). Ako žena nije u šoku, učini se ultrazvučna pretraga zdjelice. Ako se šok povuče nakon nadomještanja tekućine, može se učiniti ultrazvučna pretraga. Ako šok traje usprkos nadomještanju ili ako ultrazvuk ukazuje na hematoperitoneum, pretpostavlja se kako se radi o rupturi ektopične trudnoće.

Liječenje

Liječenje je usmjereno na osnovni poremećaj. Ako je došlo do spontanog pobačaja ili ako se on čini neizbježnim, indicirana je evakuacija maternice (npr. kiretaža sa 7 do 10 tj.—vidi str. 2200). Rupturirana ektopična trudnoća se liječi hitnom laparoskopijom ili laparotomijom. Nerupturirana ektopična trudnoća se može liječiti metotreksatom ili salpingotomijom ili salpingektomijom putem laparoskopije ili laparotomije.