Oticanje nogu u kasnoj trudnoći

Oticanje nogu je često tijekom kasne trudnoće. Određeni stupanj oticanja nastaje kad povećana maternica povremeno pritisne donju šuplju venu tijekom ležećeg položaja, sprječavajući otjecanje krvi iz obje femoralne vene. Edem može nastati zbog duboke venske tromboze (DVT), koja je češća tijekom trudnoće jer je trudnoća hiperkoagulabilno stanje a žena može biti i manje pokretna. Edem može nastati i zbog preeklampsije (vidi str. 2197) koja nastaje od hipertenzije izazvane trudnoćom.

Obrada

Obrada je usmjerena na isključivanje DVT i preeklampsije. Fiziološki edem je dijagnoza koja se postavlja isključivanjem.

Anamneza: Uobičajeni čimbenici rizika za DVT uključuju vensku insuficijenciju, traumu, od prije postojeće hiperkoagulabilne poremećaje, pušenje cigareta, nepokretnost i rak. Česti čimbenici rizika za preeklampsiju uključuju kroničnu hipertenziju, osobnu ili obiteljsku anamnezu preeklampsije, dob <20 god., 1. trudnoću, višeplodnu trudnoću, dijabetes, krvožilne poremećaje i hidatiformnu molu. Jednostrani edem ukazuje na DVT. Akutna dispneja može nastati uslijed plućne embolije nastale iz DVT. Ako oticanje zahvaća lice ili šake (npr. ako prsten više ne stane na prst) treba razmotriti mogućnost preeklampsije (vidi str. 2197). Ostali znakovi koji ukazuju na preeklampsiju uključuju glavobolju, naglu bol u desnom gornjem kvadrantu trbuha ili u epigastriju, konvulzije, ostale žarišne ili opće neurološke znakove, poremetnje vidnog polja i sklonost krvarenju.

Fizikalni pregled: Mjeri se krvni tlak; hipertenzija (tlak >140/90 mmHg) zahtijeva obradu na preeklampsiju. Abnormalnosti očnog fundusa, opća hiperrefleksija, žutica, petehije i purpura mogu upućivati na preeklampsiju. Jednostrano crvenilo noge, toplina i bol ukazuju na DVT.

Pretrage: Ako se sumnja na preeklampsiju, određuje se sadržaj bjelančevina u mokraći. Obično se rabi testna trakica, no ako dijagnoza nije jasna, može se mjeriti bjelančevine u mokraći sakupljenoj tijekom 24 h. Hipertenzija uz proteinuriju ukazuje na preeklampsiju. Ostale pretrage se rade na osnovi kliničkog poremećaja na koji se sumnja.

Liječenje

Fiziološki edem se može ublažiti ležanjem na lijevom boku, što odmiče maternicu od donje šuplje vene i nošenjem elastičnih potpornih čarapa.