Bol u zdjelici u ranoj trudnoći

Poremećaji koji uzrokuju bol u zdjelici u sklopu rane trudnoće obuhvaćaju spontani pobačaj, septički pobačaj, rupturiranu ili nerupturiranu ektopičnu trudnoću te rupturiranu cistu žutog tijela (cistu jajnika na mjestu ovulacije). Neporodnički poremećaji koje bi trebalo razmotriti su apendicitis, pijelonefritis, nefrolitijaza, mišićno–koštana bol, sindrom iritabilnog crijeva, rastući ili degenerirajući miomi te, rijetko, upalna bolest zdjelice. Ektopična trudnoća može dovesti do hemoragičnog šoka; septički pobačaj do septičkog šoka. Oba treba liječiti nadomještanjem tekućine IV i drugim mjerama prije i tijekom obrade.

Obrada

Neki podaci iz anamneze i tjelesnog pregleda mogu ukazati na uzroke boli u zdjelici povezane s trudnoćom (vidi TBL. 259–2). Neporodnički poremećaji se obrađuju kao i kod žena koje nisu u drugom stanju (vidi str. 2066).

Anamneza i fizikalni pregled: Čimbenici rizika za ektopičnu trudnoću uključuju prethodnu ektopičnu trudnoću, spolno prenosivu bolest ili upalnu zdjeličnu bolest u anamnezi, trenutno korištenje intrauterinog uloška, prethodne kirurške zahvate u zdjelici (osobito na jajovodu) i pušenje. Anamnestički podatak o nezakonitom pokušaju prekida trudnoće ili obavljenom prekidu od strane neiskusne osobe ukazuje na septički pobačaj, no nepostojanje podataka o tome ne isključuje ovu dijagnozu. Jaka bol, osobito ako se kretanjem pojačava, ukazuje na peritonitis.

Poduzima se opći i ginekološki pregled. Ako je unutarnje cervikalno ušće otvoreno ili iz njega izlazi tkivo, vjerojatno se radi o spontanom pobačaju.

TABLICA 259–2

NALAZI KOD NEKIH POREMEĆAJA KOJI UZROKUJU BOL U ZDJELICI POVEZANU S RANOM TRUDNOĆOM

NALAZ

EKTOPIČNA TRUDNOĆA

SPONTANI POBAČAJ

SEPTIČNI POBAČAJ

CISTA ŽUTOG TIJELA

Hemoragični šok nesrazmjeran s obilnošću vanjskog krvarenja

Y*

N

N

N†

Septični šok

N

N

Y

N

Peritonitis

Y*

N

Y

Y*

Otvoreno cervikalno ušće ili istiskivanje tkiva kroz rodnicu

N

Y

Y

N

Gnojni iscjedak iz rodnice

N

N

Y

N

Krvarenje na rodnicu

Y

Y

Y

N

Bol poput kolika

N (obično)

Y

Y (rano)

N

Adneksalna tvorba

Y

N

N

Y

Pokušaj nezakonitog pobačaja u anamnezi

N

N

Y

N

Y = nalaz je čest ili karakterističan; N = nalaz nije karakterističan.

*Ruptura.

†Osim u slučaju rupture i krvarenja.

Pretrage: Trudnoću se potvrđuje (vidi str 2156). Ako se sumnja na porodnički uzrok, indicirano je određivanje KKS, PT, PTT, razine fibrinogena i obično, krvne grupe, uz križano sparivanje. Ako je unutarnje cervikano ušće otvoreno ili iz njega izlazi tkivo, mogu biti potrebne dodatne pretrage, osim ukoliko se ne sumnja na septički pobačaj; tada se uzima krv za uzgoj kulture. Ako je unutarnje cervikano ušće zatvoreno ili nema znakova izlaska tkiva, mora se isključiti ektopična trudnoća; pretrage počinju kvantitativnim mjerenjem β–podjedinice humanog korionskog gonadotropina (β– hCG) i ultrazvukom zdjelice (vidi str. 2192). Ako hemoragični šok traje unatoč početnom nadomještanju tekućine, pretpostavlja se mogućnost rupture ektopične trudnoće.

Liječenje

Liječenje je usmjereno na osnovni poremećaj. Ako se pretpostavlja da se radi o rupturi ektopične trudnoće, potrebna je hitna laparoskopija ili laparotomija.