Svrbeće urtike u trudnica

Svrbeće urtike (papule i plakovi) koje se pojavljuju u trudnoći su osipi koji svrbe a izbijaju na 1/160 do 300 trudnoća; uzrok je nepoznat.

Promjene jako svrbe, crvene su boje, solidne, površne i izdignute; neke su okružene bljedilom a neke u središtima sadrže sitne mjehuriće. Svrbež većini bolesnica ne da spavati ali su ogrebotine rijetke. Promjene započinju na trbuhu, često na strijama i šire se na bedra, bokove te ponekad na ruke; većina bolesnica ima na stotine promjena. Promjene se razvijaju tijekom 3. tromjesečja, najčešće u zadnja 2 do 3 tj. a ponekad i u zadnjih nekoliko dana. Obično se povlače unutar 15 dana nakon poroda. Mogu recidivirati u do 5% slijedećih trudnoća.

Dijagnoza se postavlja klinički; razlikovanje od drugih osipa koji svrbe može biti teško. Blagi simptomi se liječe lokalnom primjenom kortikosteroida (npr. 0,1% kremom triamcinolon acetonida do 6 puta dnevno) Rijetko, uz teže simptome, može biti potrebna sistemska primjena kortikosteroida (npr. prednison 40 mg PO jednom/dan, podešeno prema podnošenju). Čini se kako sistemski kortikosteroidi u kasnoj trudnoći ne škode fetusu.