Gestacijski herpes

Gestacijski herpes je polimorfna vezikobulozna kožna promjena do koje dolazi tijekom trudnoće ili nakon poroda, a nije uzrokovana herpes virusom. Dijagnoza se postavlja klinički ili biopsijom kože. Liječi se lokalnom ili općom primjenom kortikosteroida.

Čini se kako je gestacijski herpes autoimuno zbivanje, vjerojatno uzrokovano IgG protutijelima, usmjerenim protiv antigena od 180 kD u bazalnoj membrani epidermisa. Gestacijski herpes se pojavljuje u 1/2.000 do 50.000 trudnoća; obično počinje tijekom 2. ili 3. tromjesečja ili neposredno nakon poroda. U slijedećim se trudnoćama ponavlja, kao i nakon primjene oralnih kontraceptiva (u 25%). Fetus je zahvaćen u oko 10% slučajeva, vjerojatno prolaskom protutijela kroz posteljicu.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Nastaje osip koji jako svrbi. Promjene često započinju na trbuhu, zatim se šire. U početku su to eritematozne papule i plakovi, često prstenasta oblika, kasnije oblikuju mjehuriće i bule na vanjskim rubovima i mogu se gomilati. Osip se obično pogoršava tijekom poroda ili neposredno nakon njega (u 75%), tipično se povlačeći nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Novorođenčad može imati eritematozne plakove ili vezikule koji se za nekoliko tjedana spontano povlače.

Gestacijski herpes se može klinički zamijeniti s nekoliko drugih osipa koji svrbe, a koji se pojavljuju tijekom trudnoće, osobito s pruritičnim papulama i plakovima urtikarije u trudnoći. Pretraga kože oko promjene pomoću direktne immunofluorescencije je dijagnostička.

Liječenje

Kod blagih simptoma, učinkoviti mogu biti lokalno primijenjeni kortikosteroidi (npr. 0,1% krema triamcinolon acetonida do 6 puta/dan). Prednison (npr. 40 mg PO jednom/dan) ublažava umjereni do teški svrbež i sprječava stvaranje novih promjena; doza se smanjuje sve dok ne izbije nekoliko novih promjena, ali ju se može povećati ako simptomi postanu izraženiji (npr. tijekom poroda). Čini se kako sistemska primjena kortikosteroida kasno u trudnoći ne šteti fetusu.