Prijevremeno zatajenje jajnika

Kod prijevremenog zatajenja jajnika, u žena dobi <40 godina jajnici ne stvaraju dovoljno estrogena, usprkos visokim razinama cirkulirajućih gonadotropina (osobito folikul–stimulirajućeg hormona).

Prijevremeno zatajenje jajnika ima različite uzroke (vidi TBL. 244–2). Genski poremećaji koji nose Y kromosom povećavaju opasnost od raka jajnika, koji se obično očituje do 35. godine života.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Tipično se pojavljuju amenoreja ili neredovito krvarenje te simptomi ili znakovi nedostatka estrogena (npr. osteoporoza, atrofični vaginitis, smanjeni libido). Na dijagnozu se posumnja u žene dobi <40 godina s ovim simptomima. Učini se test na trudnoću a razina gonadotropina i estradiola u serumu se mjeri svaki tjedan tijekom 2 do 4 tj.; ako je razina folikulo–stimulirajućeg hormona visoka (obično >30 mili i.j./ml) a razina estradiola niska (obično <20 pg/ml) potvrđuje se zatajenje jajnika. Nakon toga se rade daljnje pretrage ovisno o tome na koji se uzrok sumnja. Ako je žena s potvrđenim zatajenjem jajnika <35 godina života, određuje se kariotip.

TABLICA 244-2

ČESTI UZROCI PRIJEVREMENOG ZATAJENJA JAJNIKA

UZROK

PRIMJERI

Enzimski poremećaji

Galaktozemija

Manjak 17α–hidroksilaze

Genski poremećaji

Ubrzana atrezija folikula jajnika (idiopatska)

Gonadalna disgeneza (npr. Turnerov sindrom [45,X], čista [46,XX ili 46,XY] ili miješana gonadalna disgeneza

Miotonična distrofija

Smanjeni broj zametnih stanica

Trisomija X sa ili bez kromosomskog mozaicizma

Imunološki poremećaji

Autoimuni poremećaji (najčešće tiroiditis, Addisonova bolest, hipoparatireoza, dijabetes melitus, mijastenija gravis, vitiligo, perniciozna anemija i mukokutana kandidijaza)

Prirođena aplazija timusa

Izolirano zatajenje jajnika

Fizikalni i čimbenici okoliša

Kemoterapeutici (osobito alkilirajuće tvari)

Pušenje cigareta

Zračenje gonada

Kirurško odstranjenje gonada ili adneksa

Virusne infekcije

Liječenje

Ženama koje ne žele trudnoću, propisuje se nadomjesno liječenje estrogen–progesteronom (vidi str. 2082) do dobi od oko 51. godine. U onih koje žele trudnoću, može se pokušati in vitro fertilizacija donirane oocite uz egzogenu primjenu estrogena i progestina koji omogućuju da endometrij primi preneseni embrij (vidi str. 2142). Kod žena s Y kromosomom potrebna je laparotomija ili laparoskopija i odstranjenje cjelokupnog tkiva gonada.