Produljeni porod

Produljeni porod je abnormalno sporo otvaranje cerviksa ili sporo spuštanje fetusa tijekom trudova.

Aktivni porod se obično zbiva nakon što se cerviks proširi na 4 cm. Normalno se proširivanje cerviksa i silazak glave u zdjelicu zbiva brzinom od barem 1 cm/h a u multipara i brže.

Etiologija

Produljeni porod može nastati zbog fetopelvine ili fetomaternalne disproporcije (fetus ne stane u majčinu zdjelicu) a što može nastati jer je majčina zdjelica abnormalno uska ili jer je fetus abnormalno velik ili u abnormalnom položaju (fetalna distocija). Drugi uzrok su preslabi ili prerijetki trudovi (hipotonična uterina disfunkcija) ili ponekad, prejaki i preučestali trudovi (hipertonična uterina disfunkcija).

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se postavlja kliničkim putem. Uzrok se mora otkriti jer on određuje liječenje. Procjenom dimenzija fetusa i zdjelice (vidi str. 2150) može se ponekad utvrditi je li uzrok fetopelvina disproporcija. Primjerice, težina fetusa >5000 g ukazuje na fetopelvinu disproporciju. Fetalna težina >4500 g u dijabetičarke uzrokovat će jednaku zabrinutost. Uterina disfunkcija se dijagnosticira procjenjujući jačinu i frekvenciju kontrakcija palpacijom maternice ili pomoću intrauterinog katetera.

Dijagnoza se često zasniva na odgovoru na liječenje. Ako prvo ili 2. porođajno doba poroda protječu presporo a težina fetusa je <5000 g, porod se može pojačati oksitocinom što predstavlja liječenje hipotonične disfunkcije. Ako se uspostavi normalno napredovanje, porod se može nastaviti. Ako ne, mogu biti prisutna fetopelvina disproporcija ili jedva primjetna hipotonična disfunkcija. U 2. porođajnom dobu, nakon procjene veličine fetusa, položaja i angažiranosti ( +2 cm) te procjene majčine zdjelice može biti odgovarajuća primjena forcepsa ili vakuum ekstrakcije. Hipertoničnu uterinu disfunkciju je teško liječiti, ali repozicija uz analgetike može biti od pomoći.