Prijevremeni porod

Porod koji započinje prije 37 tj. gestacije smatra se prijevremenim. Uzroci uključuju prijevremeno puknuće plodovih ovoja, infekciju i abnormalnosti trudnoće. Dijagnoza se postavlja klinički a uzroci se utvrđuju. Liječenje obuhvaća mirovanje u krevetu, tokolitike (ako trudovi ne prestaju) i kortikosteroide (ako je gestacijska dob <34 tj.). Antistreptokokni antibiotici se daju dok ne stignu negativni rezultati kulture.

Prijevremeni porod može započeti uslijed prijevremenog puknuća plodovih ovoja, korioamnionitisa (vidi str. 2192) ili drugih uzlaznih infekcija maternice; najčešći uzročnici takvih infekcija su streptokoki grupe B. Prijevremeni porod također može biti posljedica višeplodne trudnoće, preeklampsije ili eklampsije, abnormalnosti posteljice, pijelonefritisa ili nekih spolno penosivih bolesti; uzrok ne mora biti jasan. Za potvrđivanje uzroka na koje ukazuju klinički nalazi izvode se kulture i pretrage uzoraka iz cerviksa.

Liječenje

U slučaju negativnog nalaza kultura iz cerviksa primjenjuju se antibiotici učinkoviti protiv streptokoka grupe B. Izbor uključuje penicilin G u dozi od 5 milijuna jedinica IV, nakon čega slijedi 2,5 milijuna jedinica svaka 4 h te, u bolesnica alergičnih na penicilin, klindamicin u dozi od 900 mg IV svakih 8 h. Prijevremeni porod se može zaustaviti u samo oko 25% žena s puknućem ovoja ali u 50% onih bez puknuća. Mirovanje u krevetu, hidratacija i antibiotici mogu biti dovoljni. Ako se cerviks otvara, tokolitici (lijekovi koji zaustavljaju kontrakcije maternice) mogu obično odgoditi porod za barem 48 h. Mg sulfat je lijek izbora i dobro se podnosi (vidi str. 2198). Terbutalin u dozi od 0,25 mg SC (što se može ponoviti jednom nakon 30 min) se daje svaka 4 h sve dok se kontrakcije ne smire; najviše do 0,5 mg/4 h. Terbutalin je učinkovit u 70 do 80% žena, a one koje primaju ovaj lijek trebalo bi nadzirati zbog tahikardije. Održavanje oralno primijenjenim terbutalinom nije učinkovito. Ako je fetus <34 tj., ženi se daju kortikosteroidi: betametazon Na fosfat uz betametazon acetat suspenziju 12 mg IM svakih 24 h za 2 doze ili deksametazon 6 mg IM svakih 12 h za 4 doze sve dok porod nije neminovan. Ovi kortikosteroidi ubrzavaju sazrijevanje fetalnih pluća i smanjuju opasnost od novorođenačkog sindroma respiratornog distresa, intrakranijskog krvarenja i smrtnog ishoda.