Placenta accreta

Placenta accreta je posteljica koja je abnormalno srasla sa stijenkom maternice, što izaziva zakašnjeli porod posteljice.

Placenta accreta se zbiva zbog toga što posteljične resice urastaju u miometrij. To može izazvati nepotpuni porod posteljice, krvarenje i infekciju. Čimbenici rizika uključuju prethodnu abnormalnost posteljice (npr. placentu previju), dob majke >35 god., prethodni carski rez ili miomektomiju, bolesti endometrija (npr. Ashermanov sindrom) i miome. Učestalost u žena koje su imale placentu previju i 2 carska reza iznosi gotovo 25%.

Placenta accreta se ponekad može dijagnosticirati prije poroda pomoću ultrazvuka ili MR. Nakon toga se izvode pripreme za histerektomiju tijekom carskog reza. Tijekom poroda, na poremećaj se posumnja ako se posteljica ne porodi nakon 45 do 60 min. iza poroda djeteta. U takvim slučajevima, potrebna je laparotomija uz pripremu za gubitak velike količine krvi. Najsigurniji postupak je histerektomija, ali ako je očuvanje maternice važno, a krvarenje nije obilno, ponekad se maternicu može očuvati resekcijom abnormalnog mjesta (ponajprije ako je posteljica prirasla tek žarišno).