Povremeno suzdržavanje

(Prirodno planiranje obitelji)

Premda jajna stanica može biti oplođena samo tijekom nekoliko sati nakon ovulacije, spermij može oploditi jajnu stanicu i do 5 dana nakon spolnog odnosa. Stoga je povremeno suzdržavanje potrebno tijekom 5 dana prije ovulacije. Do ovulacije dolazi oko 14 dana prije početka menzesa.

Kalendarska metoda ritma usmjerena je na predviđanje ovulacije samo na osnovi datuma menstruacije; ova je metoda često netočna, čak i kada su menstruacijski ciklusi pravilni. Trajanje suzdržavanja se određuje oduzimanjem 18 dana od najkraćeg od prethodnih 12 ciklusa te 11 dana od najduljeg. Primjerice, ako ciklusi traju između 26 i 29 dana suzdržavanje je potrebno od 8. do 18. dana svakog ciklusa. Što je veća raznolikost u trajanju ciklusa, suzdržavanje traje dulje.

Metode koje uključuju bolje predviđanje ovulacije su učinkovitije, no za njih je potrebno uvježbavanje i napor. Bazalna temperatura (mjerena svakog dana prije ustajanja) se povisuje za oko 0,5°C, obično na >37°C, nakon ovulacije. Suzdržavanje je potrebno tijekom >72 h nakon povišenja temperature. Povećana količina cervikalne sluzi ukazuje još točnije na ovulaciju. Koitus se ograničava na svaki drugi dan (tako da se sperma ne zamijeni sa sluzi) i u potpunosti izbjegava od trenutka kad se količina sluzi poveća do 4 dana nakon što bude najobilnija. Simptotermalna metoda se oslanja na kombinaciju povišenja temperature, izgleda cervikalne sluzi i simptoma ovulacije (npr. bolnosti dojki, napuhnutosti). Spolni odnos se izbjegava od trenutka kad cervikalna sluz izgleda vodenasto do nakon što se temperatura povisi. To je najučinkovitija metoda povremenog suzdržavanja, no ipak stope trudnoća iznose oko 10%/god.