Mehanička kontracepcija

Osim prekinutog snošaja, koji je vjerojatno mnogo manje učinkovita metoda, uporaba prezervativa (kondoma) je jedina djelotvorna metoda muške kontracepcije. Kondomi smanjuju opasnost od spolno prenosivih bolesti (samo kondomi od lateksa pružaju potpunu zaštitu od HIV–a) i mogu spriječiti prekancerozne promjene vrata maternice. Kondom se stavlja prije penetracije; vrh treba visiti oko 1 cm s vrha penisa kako bi se u njemu sakupio ejakulat. Prilikom skidanja treba paziti da se sadržaj kondoma ne razlije. Za svaki odnos tijekom koitusa rabi se drugi kondom. Uz savršenu primjenu, stope trudnoće su tijekom 1. god. 2% no uz tipičnu (odnosno nedosljednu) primjenu iznose 15%. Ove se stope mogu smanjiti dodavanjem spermicida, koji može biti sadržan u lubrikantu kondoma ili uveden u rodnicu.

Dijafragma, kupolasta gumena kapa sa savitljivim rubom koja odgovara vratu maternice predstavlja zapreku spermi. Dijafragme se izrađuju u različitim veličinama. Ginekolog odredi veličinu dijafragme tako da ne smeta ni ženi, niti njezinom partneru. Nakon poroda ili značajne promjene tjelesne težine, veličina se ponovno određuje. Dijafragma treba ostati na mjestu tijekom >8 h nakon zadnjeg spolnog odnosa. Prije svakog spolnog odnosa trebalo bi primijeniti spermicid, za slučaj da se dijafragma pomaknula iz ležišta. Stope trudnoća u 1. god. iznose oko 6% uz savršenu primjenu, no oko 16% uz tipičnu primjenu.

Cervikalna kapa nalikuje dijafragmi ali je manja i krutija. Postoji u nekoliko veličina, a mjeru određuje ginekolog. Može se ostaviti na mjestu 48 h. Kod nulipara su stope trudnoća u 1. god. 9% uz savršenu uporabu te oko 18% uz tipičnu uporabu. Stope trudnoća kod žena koje su rađale su dva puta veće jer je teško odrediti pravu veličinu.

Vaginalne pjene, kreme i vagitoriji predstavljaju fizičku zapreku spermi a sadrže spermicid, obično nonoksinol 9. Kombiniraju se s drugim metodama zapreke i uvode u rodnicu prije svakog koitusa. Čini se kako ovi proizvodi imaju sličnu učinkovitost. Kontraceptivna spužva, koja se bila uklonila s tržišta, je ponovno u prodaji.