Intrauterini ulošci

Samo oko 1 milijun žena u SAD–u rabi intrauterine uloške (IUD; spirale), usprkos njihovim prednostima pred OK; IUD su vrlo učinkoviti, nemaju sistemskih učinaka i za njih je potrebna samo jedna odluka o kontracepciji. IUD izazivaju upalu u endometriju, koja privlači neutrofile; oni spermu čine neučinkovitom. Trajna upala endometrija može spriječiti implantaciju ako dođe do oplodnje, no ako dođe do implantacije, IUD ne uzrokuje pobačaj.

U SAD–u se rabe IUD koji otpušta levonorgestrel (učinkovit tijekom 5 god.; kumulativna stopa trudnoća od 0,5%) i bakreni IUD T380A (učinkovit ≥10 god.; kumulativna stopa trudnoća <2%). IUD se uvodi visoko u fundus, bilo kada tijekom ciklusa. Kontraindikacije su trudnoća i neliječeni cervicitis ili vaginitis. Nakon odstranjenja IUD–a, stopa plodnosti je normalna nakon otprilike 1 god.

Neželjeni učinci: Tijekom 1. god., 10 do 15% žena prekida primjenu; nakon toga ih primjenu prekida manje njih. Od onih koje prekinu primjenu >50% to čini zbog krvarenja i boli, do kojih dolazi u oko 15% korisnica tijekom 1. god. i 7% tijekom 2. god. Krvarenje u potpunosti prestaje kod 20% korisnica za 1 god.

Spontano izbacivanje se zbiva u oko 10% u prvoj godini (obično unutar prvih nekoliko tjedana) a kasnije u manje žena. Izbacivanje je češće među mladim ženama i nuligravidama. Ako se uvede novi IUD, on se obično zadržava. Budući da oko 20% izbacivanja prolazi neopaženo, na IUD se povezuje plastična nit kako bi korisnica povremeno mogla provjeriti njegovu prisutnost.

Perforacija maternice se zbiva u oko 1/ 1000. Ponekad se utiskuje samo distalni kraj IUD–a; zatim tijekom nekoliko mjeseci stezanja maternice istiskuju IUD u peritonealnu šupljinu. O perforaciji se razmišlja ako žena ne može napipati nit, ali nije primijetila izbacivanje. Ako se nit ne vidi prilikom ginekološkog pregleda, šupljina maternice se ispituje sondom ili bioptičkim instrumentom, osim ukoliko se ne sumnja na trudnoću. Ako se IUD ne osjeti, učini se ultrazvučna pretraga. Ako se IUD ne vidi, učini se RTG trbuha kako bi se isključio intraperitonealni smještaj. Intraperitonealni IUD može izazvati priraslice crijeva. IUD–i koji su probili maternicu se odstranjuju, često laparoskopski.

Ponekad se u prvim mjesecima razvija salpingitis zbog zagađenja prilikom uvođenja; opasnost nije dovoljno velika da bi opravdavala rutinsku profilaksu antibioticima. Niti IUD–a ne omogućuju ulazak bakterijama. Infekcije zdjelice koje se zbivaju nakon 1 mj., su spolno prenosive; ako nisu teške mogu se liječiti uz ostavljanje IUD–a na mjestu.

Intrauterine trudnoće koje se događaju uz IUD imaju veću opasnost od spontanog pobačaja (oko 55%) i prijevremenog poroda ali ne od prirođenih nakaznosti, smrti fetusa ili zdjelične infekcije tijekom trudnoće. Opasnost od pobačaja se smanjuje na 20% ako se IUD izvadi. IUD smanjuje apsolutnu opasnost od ektopične trudnoće (za oko 20 puta). Bez obzira na to, ako žena ostane u drugom stanju uz IUD, ektopična se trudnoća, koja nastaje u oko 5% takvih trudnoća, mora isključiti (vidi str. 2192).

IUD ne povećava, a može smanjiti opasnost od adenokarcinoma endometrija i karcinoma cerviksa.