Injekcije progestina

Depo medroksiprogesteron acetat (DMPA) je pripravak medroksiprogesteron acetata dugog djelovanja za injekcijsku primjenu. Stope trudnoća nakon 1 god. iznose 0,3% uz savršenu primjenu a nešto su veće uz tipičnu primjenu (odnosno kašnjenjem s primjenom injekcija).

Da bi se spriječilo ovulaciju, injekcije se moraju davati tijekom prvih 5 dana menstruacijskog ciklusa. Doza iznosi 150 mg svaka 3 mj. injicirano IM u gluteus ili deltoideus. Mjesto injekcije se ne masira, čime se osigurava polagana apsorpcija; razine su obično učinkovite od 24 h do >4 mj. nakon injekcije. Međutim, ako je razmak između injekcija >13 tj., prije davanja sljedeće injekcije potrebno je da test na trudnoću bude negativan.

Najčešći nepoželjni učinak je poremećaj menstruacijskog ciklusa. U 3 mj. nakon prve injekcije DMPA, oko 30% žena ima amenoreju. Drugih 30% ima točkasto krvarenje ili neredovito krvarenje (obično slabo) >11 dana/mj.; obično ne nastaje anemija. S nastavkom primjene, krvarenje i menzes se skraćuju; nakon 2 god., oko 70% žena koje primaju DMPA ima amenoreju. Budući da DMPA ima dugotrajno djelovanje, ovulacija može biti odgođena i do 1 god. nakon zadnje injekcije; nakon što do ovulacije dođe plodnost se obično brzo uspostavlja.

Žene tipično dobiju 1,5 do 4 kg tijekom 1. god. primjene DMPA te nastavljaju s dobivanjem na težini i nakon toga. Obično se ženama koje žele rabiti DMPA savjetuje da smanje kalorijski unos i povećaju potrošnju energije. Glavobolja je česti razlog za prekid DMPA; međutim, čini se kako DMPA ne povećava incidenciju niti jačinu uobičajenih glavobolja (npr. tenzijskih glavobolja, migrena). Može se dogoditi blago, reverzibilno, klinički nevažno pogoršanje tolerancije glukoze i lipidograma. Nije jasno smanjuje li se gustoća kosti; adolescentice i mlade žene koje rabe DMPA bi trebale uzimati dnevno po 1500 mg Ca i 400 jedinica vitamina D. Za razliku od OK, DMPA ne doprinosi hipertenziji niti tromboemboliji.

Čini se kako DMPA ne povećava opasnost od raka dojke, jajnika i vrata maternice. DMPA smanjuje opasnost od raka endometrija i upalne bolesti zdjelice. Potičući eritropoezu, DMPA smanjuje opasnost od anemije uslijed manjka željeza te, u žena s bolešću srpastih stanica (drepanocitoza), opasnost od anemije i kriza.

U SAD–u, DMPA će ubrzo biti dostupan u niskodozažnom pripravku (104 mg) za SC primjenu. Učinkovitost i bezopasnost su slične onima IM injekcije, a SC se pripravak može bolje podnositi.