Sarkomi maternice

Sarkomi maternice su skupina različitih, jako zloćudnih oblika raka koji se razvijaju u tijelu maternice.

Sarkomi sačinjavaju <5% raka maternice. Čimbenici rizika su slični onima za karcinom endometrija (vidi str. 2121). Najčešći oblici su miješani mezodermalni tumori (maligni miješani mullerov tumor, kod kojeg je sarkom pomiješan s adenokarcinomom), lejomiosarkomi i endometralni stromalni tumori.

Većina sarkoma se očituje abnormalnim krvarenjem na rodnicu te, rjeđe, zdjeličnom boli ili opipljivom masom u zdjelici.

Simptomi obično zahtijevaju obradu transvaginalnim ultrazvukom, te biopsiju endometrija ili frakcioniranu kiretažu. Bolesnice kod kojih je pronađen rak u pravilu prije operacije imaju nalaz CT–a ili MR–a.

Bolest stadija I ograničena je na korpus; stadija II na korpus i cerviks; stadij III je proširenje izvan maternice ali ograničen na zdjelicu a stadij IV je širenje izvan male zdjelice ili u sluznicu mokraćnog mjehura ili rektuma.

Prognoza je u pravilu lošija nego kod raka endometrija u istom stadiju; preživljavanje je općenito kraće kad se bolest proširila izvan maternice. U jednom istraživanju, 5–godišnje preživljenje je iznosilo 51%, 13%, 10% i 3% u stadijima od I do IV.

Liječenje se sastoji od totalne abdominalne histerektomije i obostrane adneksektomije s potpunom eksploracijom trbušne šupljine uz biopsiju sumnjivih čvorova; odstranjenje čvorova ima prognostičku ali ne terapijsku važnost. Obično se primjenjuje adjuvantno liječenje zračenjem za koje se čini kako odgađa lokalni recidiv ali ne poboljšava sveukupnu stopu preživljenja. Kemoterapeutici se razlikuju ovisno o tipu tumora; sveukupan je odgovor loš, premda su kod endometralnih stromalnih tumora često učinkovite progestagene tvari.

Recidiv bolesti se najčešće događa lokalno, u trbušnoj šupljini i u plućima.