Rak jajovoda

Rak jajovoda obično je adenokarcinom a očituje se u vidu tvorbe u adneksima ili nejasnim simptomima. Dijagnoza, određivanje stadija i liječenje provode se kirurškim putem.

Primarni rak jajovoda je rijedak. Prosječna dob kod postavljanja dijagnoze iznosi 50 do 60 god. Čimbenici rizika uključuju kronični salpingitis, ostale upalne poremećaje (npr. TBC) i neplodnost.

Većinu (>95%) slučajeva raka jajovoda predstavljaju papilarni serozni adenokarcinomi; sarkoma je malo. Šire se, poput raka jajnika neposredno, zasijavanjem peritoneuma ili kroz limfne žile.

Većina bolesnica se javlja s adneksalnom tvorbom ili nejasnim abdominalnim ili zdjeličnim simptomima (npr. nelagoda u trbuhu, napuhnutost, bol). Rijetke bolesnice se javljaju s promjenom koja se naziva hydrops tubae profluens (trijas: bol u zdjelici, obilni vodenasti iscjedak i adneksalna tvorba), a koja je specifičnija.

Tipična slikovna pretraga koja se poduzima je CT. Proširena solidna adneksalna masa uz normalne jajnike, ukazuje na rak jajovoda. Ako se na njega sumnja, za postavljanje dijagnoze, određivanje stadija i liječenje je potreban operativni zahvat. Za određivanje stadija je (slično kao kod raka jajnika) potrebno uzeti ispirke zdjelice, abdominalnih i dijafragmalnih recesusa, višestruke biopsije peritoneuma trbušne šupljine i zdjelice te odstraniti zdjelične i paraaortalne limfne čvorove. Liječenje obuhvaća totalnu abdominalnu histerektomiju, obostranu adneksektomiju i infrakoličnu omentektomiju. Ako se čini da je rak uznapredovao, indiciran je citoreduktivni zahvat.

Postoperativno liječenje je jednako onome kod raka jajnika. Zračenje vanjskim putem je rijetko indicirano.