Torzija adneksa

Torzija adneksa je uvrnuće jajnika a katkad i jajovoda, ponekad uz opstrukciju opskrbnih arterija i posljedičnu ishemiju.

Torzija adneksa je neuobičajena a najčešće se događa tijekom reproduktivnih godina. Obično ukazuje na abnormalnost jajnika. Čimbenici rizika su trudnoća, izazivanje ovulacije i povećanje jajnika na >4 cm (npr. osobito zbog dobroćudnih tumora ili hiperstimulacije lijekovima za plodnost). Torzija normalnih adneksa, koja je rijetka, je češća u djece nego u odraslih.

Torzija uzrokuje naglu, jaku bol u zdjelici te ponekad, mučninu i povraćanje. Danima ili, ponekad tjednima prije nagle boli, može se pojavljivati bol poput kolika, vjerojatno uslijed povremene torzije koja se spontano rješava. Obično je bolnost izražena na jednoj strani prilikom pomicanja cerviksa, tvorba u području adneksa je osjetljiva na palpaciju a postoje i znakovi nadražaja peritoneuma.

Na torziju adneksa se posumnja na osnovi tipičnih simptoma i neobjašnjivih peritonealnih znakova uz jaku bolnost pri pomicanju cerviksa ili adneksalnu masu bez znakova upalne bolesti zdjelice. Dijagnoza se obično potvrđuje transvaginalnim obojenim Dopplerom. Ako se sumnja na torziju ili se ona potvrdi ultrazvukom, izvodi se hitna laparoskopija ili laparotomija. Ciljevi liječenja su spašavanje jajnika i jajovoda tako da ih se laparoskopijom ili laparotomijom odvrne. Salpingo–ooforektomija je potrebna kad je tkivo oštećeno, premda ne mora još biti nekrotično.