Cista bartolinijeve žlijezde

CISTA BARTOLINIJEVE ŽLIJEZDE

Ciste Bartolinijeve žlijezde su ispunjene sa sluzi i pojavljuju se s obje strane ulaza u rodnicu. To su najčešće velike ciste stidnice. Simptomi velikih cista uključuju nadražaj stidnice, dispareuniju, bol prilikom hodanja i asimetriju stidnice. Bartolinijeve ciste mogu tvoriti apscese koji su bolni i obično crveni. Dijagnoza se postavlja tjelesnim pregledom. Velike ciste i apscese je potrebno drenirati s ekscizijom ili bez nje; kod apscesa su ponekad potrebni antibiotici.

Bartolinijeve žlijezde su okrugle, vrlo male, neopipljive i smještene duboko u posterolateralnom ulazu rodnice. Opstrukcija izvodnog kanala Bartolinijeve žlijezde dovodi do povećanja žlijezde zbog zadržavanja izlučene sluzi, pa nastaje cista. Uzrok opstrukcije obično nije poznat. Rijetko, ciste nastaju zbog spolno prenosivih bolesti (npr. gonoreja). Cista se može inficirati pa se razvija apsces.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Većina cista ne izaziva simptome ali veće ciste mogu biti iritirajuće, smetajući prilikom spolnog odnosa i hodanja. Većina cista nije bolna, jednostrane su i pipaju se blizu ulaza u rodnicu. Ciste rastežu zahvaćeni labium maius, uzrokujući asimetriju stidnice. Apscesi uzrokuju jaku bol u stidnici te, ponekad, vrućicu; oni su bolni i tipično zacrvenjeni.

Dijagnoza se obično postavlja tjelesnim pregledom. Rak stidnice (vidi str. 2129) koji se može razviti i iz Bartolinijeve žlijezde može nalikovati cistama. Stoga se ciste u žena starijih od 40 godina bioptiraju.

Liječenje

Asimptomatske ciste u žena mlađih od 40 godina nije potrebno liječiti. Ciste koje izazivaju simptome moguće je riješiti kirurški. Budući da se ciste često vraćaju nakon jednostavne drenaže, kirurški je zahvat usmjeren ka stvaranju trajnog otvora iz kanala prema van. U cistu se može uvesti mali kateter s balonastim vrhom, napuhnuti i ostaviti u cisti tijekom 4 do 6 tj.; ovaj postupak potiče fibrozu i stvara trajni otvor. Drugi postupak je marsupijalizacija (zašivanje izvrnutih rubova ciste prema van). Recidivirajuće ciste može biti potrebno odstraniti. U žena >40 god., kod svih je cista potrebna eksploracija i biopsija. Apscesi se liječe peroralno, antibioticima širokog spektra (npr. cefaleksinom u dozi od 500 mg svakih 6 h tijekom 7 do 10 dana) i uvođenjem katetera s balonastim vrhom.