Rak bubrežne nakapnice i uretera

Većinom je u pitanju karcinom prijelaznog epitela, a nekad i planocelularni rak. Javlja se hematurija, ponekad i bolovi. Dijagnoza se postavlja pomoću CT, citologije ili biopsije. Liječenje je kirurško.

Karcinom tranzicijskih stanica (engl. transitional cell carcinoma = TCC) nakapnice odgovoran je za nekih 7% bubrežnih novotvorina, a TCC uretera za oko 4% tumora gornjih mokraćnih putova. Čimbenici rizika su isti kao i za rak mjehura. Osim toga, osobe s endemskom nefropatijom s područja Balkana su iz nepoznatih razloga sklone javljanju TCC gornjih mokraćnih putova.

Većina bolesnika ima hematuriju, a dizurija i polakisurija se javljaju ako je zahvaćen i mokraćni mjehur. Opstrukciju prate kolike (str. 1963). U rijetkim slučajevima novotvorina nakapnice uzrokuje hidronefrozu.

Obrada tipično uključuje UZ ili CT s kontrastom. Dijagnozu valja potvrditi citološkim ili histološkim nalazom. Ureteroskopija, nefroskopija ili obje pretrage se izvode ako je potrebna biopsija gornjeg trakta ili ako se uz pozitivan citološki nalaz ne može utvrditi ishodište zloćudnih stanica. Stupnjevanje očito površnih tumora je vjerojatno suvišno. Za druge se snima CT trbuha i male zdjelice uz RTG prsnog koša da se utvrdi opseg tumorskog rasta i otkriju presadnice. Primjenjuje se standardna TNM podjela (TBL. 241–1).

Prognoza

Ishod ovisi o dubini prodora u ili kroz uroepitelni zid, što se teško određuje. Vjerojatnost izlječenja je >90% u bolesnika s površnom, lokaliziranom neoplazmom, ali svega 10–15% u onih s duboko invazivnim procesom. Ako dođe do probijanja zida ili do udaljenih presadnica vjerojatnost izlječenja je skoro ništavna.

Liječenje

Obično se izvodi radikalna nefroureterektomija, koja uključuje i eksciziju jedne manžete mokraćnog mjehura. U nekim je slučajevima indicirana parcijalna ureterektomija (npr. bolesnici s tumorom distalnog dijela uretera, s oštećenom bubrežnom funkcijom ili s jednim bubregom). Ponekad je, za pouzdano stupnjevane i dobro prikazane tumore niskog stupnja nakapnice ili uretera, izvediva laserska fulguracija. Dolazi u obzir i instiliranje BCG–a ili citostatika, npr. mitomicina C. Međutim, učinkovitost laserske ili kemoterapije nije provjerena.

Potrebna je periodična cistoskopija jer su karcinomi nakapnice i uretera skloni recidiviranju u mjehuru, a takvi se recidivi mogu liječiti fulguracijom, transuretralnom resekcijom ili intravezikalnim instiliranjem ako se otkriju u ranoj fazi. Liječenje metastaza je isto kao i za presadnice raka mjehura.