Karcinoidni tumori

Ove novotvorine nastaju iz neuroendokrinih stanica probavnog trakta (90%, vidi str. 172), gušterače i dušnica (str. 510). Od svih probavnih karcinoida >95% nastaje na 3 mjesta: apendiks, ileum i rektum. Premda su karcinoidi obično benigni i tek lokalno invazivni, ovakvi tumori ileuma ili bronha su često zloćudni.

U endokrinološkom smislu karcinoidi mogu biti inertni ili stvarati niz hormona. Najčešće od takvih stanja je karcinoidni sindrom, no većina bolesnika s karcinoidnim novotvorinama ne pokazuje osobine tog sindroma. Vjerojatnost endokrine aktivnosti pojedinog tumora ovisi o njegovom ishodištu i najveća je za novotvorine ileuma i proksimalnog kolona (40–50%), manja za bronhalne tumore, još manja za tumore apendiksa, a skoro nikakva za rektalne.

Na endokrino inertne karcinoide se zna posumnjati na temelju simptoma (npr. bolovi, luminalno krvarenje, crijevna opstrukcija), utvrđuje ih slikovni prikaz (angiografija, CT, MR; defekti punjenja i druge promjene uz barijev kontrast), no definitivna dijagnoza se postavlja histološkim pregledom nakon biopsije ili resekcije.

Slijedi razmatranje endokrinološki aktivnih tumora.