Rak kože

Rak kože je najčešći rak; većina slučajeva nastaje na dijelovima kože izloženima suncu. Incidencija je najveća u osoba koje rade na otvorenom, sportaša i osoba koje se sunčaju a obrnuto je razmjerna količini melaninske pigmentacije kože; najpodložnije su osobe svijetle kože. Rak kože također se može razviti godinama nakon terapijskog zračenja kože ili izlaganja karcinogenima (npr. arsenu).

U SAD–u se godišnje dijagnosticira preko milijun novih slučajeva raka kože. Oko 80% su karcinomi bazalnih stanica, 16% su karcinomi pločastih stanica, a 4% su melanomi. Ostali, rjeđi oblici su Pagetova bolest bradavice ili ekstramamarna Pagetova bolest (obično blizu anusa), Kaposijev sarkom, tumori kožnih adneksa i kožni T–stanični limfomi (mycosis fungoides—vidi str. 1124).

U početku je rak kože često bez simptoma. Najčešće se očituje u vidu papule ili “bubuljice” koja ne prolazi. Svaku promjenu za koju se čini da se povećava s obzirom na okolinu, uz bol ili bez nje te blagu upalu i stvaranje kruste te povremeno krvarenje, treba bioptirati. Ako se rano liječi, većina oblika raka kože je izlječiva.