Lichen sclerosus

Lichen sclerosus je upalna dermatoza nepoznatog uzroka, možda autoimuna, koja obično pogađa anogenitalno područje.

Najraniji znak je ranjivost, oštećivanje i ponekad stvaranje plikova. Promjene u pravilu izazivaju blag do srednje jak svrbež. Kad se lichen sclerosus pojavi u djece, zbog izgleda se može zamijeniti sa spolnim zlostavljanjem. S vremenom, zahvaćeno tkivo postaje atrofično, stanjeno, hipopigmentirano (mogu postojati mrlje postinflamatorne hiperpigmentacije), sa stvaranjem fisura i ljusaka. Postoje hiperkeratotični i fibrotični oblici. U teškim i dugotrajnim slučajevima nastaje ožiljkavanje i iskrivljenje normalne anogenitalne građe. U žena, to može dostići stupanj potpune apsorpcije labia minora i spajanje iznad klitorisa; u muškaraca može doći do fimoze ili spajanja prepucija s koronalnim sulkusom.

Dijagnoza se obično može postaviti na osnovi izgleda, osobito u uznapredovalijim slučajevima; međutim, kod svake anogenitalne dermatoze koja se ne povlači na uobičajeno liječenje (npr. lokalnu primjenu hidrokortizona ili sredstava protiv gljivica) treba učiniti biopsiju. Osobito je važno izvršiti biopsiju svih područja koja zadebljaju ili ulceriraju, jer je lichen sclerosus preteča karcinoma pločastih stanica.

Liječi se jakim lokalnim kortikosteroidima (sredstava koja bi se inače u ovom području morala primjenjivati uz krajnji oprez). Bolest je u pravilu tvrdokorna pa je indicirano dugotrajno praćenje zbog mogućnosti pojave karcinoma pločastih stanica te praćenje spolne funkcije i psihološka potpora.