Kožna larva migrans

Kožna larva migrans je kožno očitovanje infestacije ankilostomom.

Kožnu larvu migrans (KLM) uzrokuje Ancylostoma sp., najčešće pseća ili mačja ankilostoma (Ancylostoma braziliense). Jajašca parazita iz psećeg ili mačjeg izmeta se, kad se nađu na toplom, vlažnom tlu ili pijesku razvijaju u infektivne larve; do prijenosa dolazi dodirom kože s tlom ili pijeskom te larve prodiru u nezaštićenu kožu, obično stopala, nogu, stražnjice ili leđa. KLM se pojavljuje širom svijeta, ali najčešće u tropskom okolišu.

KLM uzrokuje jak svrbež; znakovi su eritem i papule na mjestu ulaska, s izvijuganim, tankim, crvenkasto–smeđim potkožnim tragom upale. Dijagnoza se postavlja na osnovi anamneze i kliničke slike. Lokalna primjena tiabendazola u koncentraciji od 15% u tekućini ili kremi 2–3×/dan tijekom 5 dana je izuzetno učinkovita. Oralno primijenjeni tiabendazol se loše podnosi te se ne primjenjuje. Albendazol i ivermektin mogu dovesti do izlječenja i dobro se podnose.

KLM može zakomplicirati spontana plućna reakcija zvana Löfflerov sindrom (mrljasti plućni infiltrati i eozinofilija u perifernoj krvi).