Onihomikoza

Onihomikoza je gljivična infekcija nokta, ležišta ili oboje.

Oko 10% stanovništva ima onihomikozu. Čimbenici rizika su tinea pedis, od prije postojeća distrofija nokta, starija životna dob, muški spol i bolesti cirkulacije. Nokti na nožnim prstima su zahvaćeni 10 puta češće od noktiju na prstima ruku. Oko 60–80% slučajeva je uzrokovano dermatofitima (npr. s Trichophyton rubrum); infekcija noktiju dermatofitima se naziva tineom noktiju. Mnogi od preostalih slučajeva su uzrokovani nedermatofitnim plijesnima (npr. s Aspergillusom, Scopulariopsis, Fusariumom). Imunokompromitirani bolesnici i oni s kroničnom mukokutanom kandidijazom mogu imati onihomikozu uzrokovanu kandidom (koja je češća na rukama).

Na noktima se nalaze asimptomatske bijele ili žute mrlje i deformacije. Postoje 3 karakteristične kliničke slike: (1.) distalna subungualna, kod koje nokti zadebljavaju i postaju žuti, distalno i ispod nokta se gomila roževina i detritus a nokat se odvaja od ležišta (oniholiza); (2.) proksimalna subungualna, oblik koji započinje proksimalno a pokazatelj je imunosupresije te (3.) bijela površinska, kod koje se ispod površine nokta polako širi roževina bijela poput krede.

Dijagnoza se postavlja na osnovi izgleda i mikroskopske pretrage te uzgoja u kulturi iz ostružaka. Ostružci se uzimaju s najproksimalnijeg mjesta zahvaćenog nokta koje se može dohvatiti i pretražuju na hife u vlažnom razmazu s kalijevom lužinom te se uzgajaju u kulturi. Dobivanje odgovarajućeg uzorka nokta može biti teško zato što detritus u distalnom području ispod nokta, iz kojeg je lako uzeti uzorak često ne sadrži žive gljive. Odstranjenje distalnog dijela nokta škaricama prije uzimanja uzorka ili uzimanje malom kiretom kojom se dopire proksimalnije ispod nokta poboljšava uspjeh. Važno je razlikovanje od psorijaze ili lichen planusa, jer se liječenje razlikuje.

Liječi se oralnim itrakonazolom ili terbinafinom. Itrakonazolom 200 mg 2×/dan koji se daje 1 tj./mj. tijekom 3 mj. ili terbinafinom u dozi od 250 mg 1×/dan tijekom 12 tj. (6 tj. za nokte na rukama) postiže se visoka stopa izlječenja. Liječenje nije potrebno provoditi sve dok čitav bolesni nokat ne izraste, jer ovi lijekovi ostaju vezani za ležište nokta i nastavljaju djelovati i nakon što se oralna primjena prekine. Lokalno primijenjeni lak koji sadrži 8% ciklopiroksa ili 5% amorolfina (nije dostupan u SAD–u) je rijetko kad tako učinkovit kao primarno liječenje, ali može poboljšati stopu izlječenja kad se primjenjuje uz oralne lijekove, osobito kod otpornih infekcija.

Kako bi ograničili recidive, bolesnici trebaju rezati nokte na kratko, osušiti stopala nakon kupanja, nositi upijajuće čarape i rabiti prašak protiv gljivica za noge. U starim se cipelama može naći mnoštvo spora te ih, ako je to moguće, ne treba nositi.