Pseudofolikulitis brade

Pseudofolikulitis brade (pseudofolliculitis barbae) je nadražaj kože uslijed dlaka brade koje prodiru u kožu prije nego što izađu iz dlačnog folikula ili se nakon izlaska iz folikula zaokreću natrag u kožu, uzrokujući reakciju tipa stranog tijela.

Pseudofolikulitis brade (PFB) pretežito pogađa muškarce crne rase. Najuočljiviji je oko brade i na vratu. Uzrokuje male papule i pustule koje se mogu zamijeniti s bakterijskim folikulitisom. Dijagnoza se postavlja pregledom.

Akutni PFB se može liječiti toplim oblozima i ručnim izravnavanjem dlaka škaricama ili pincetom. Kod blage upale lokalno se primjenjuju 1%–tni hidrokortizon ili eritromicin, a kod srednje do jake upale primjenjuju se oralno tetraciklin ili eritromicin 500 mg 2×/dan. Tretinoin (retinoična kiselina) od 0,05% u tekućem obliku ili krema s 10% benzoil peroksida također mogu biti učinkoviti u blagim do umjerenim slučajevima ili mogu izazvati nadražaj. Dlake treba pustiti da izrastu; potom ih treba skratiti na ~0,5 cm duljine. Druga mogućnost je depilacija, no i ona može izazvati nadražaj. Kod žena s hirzutizmom i s njime povezanim PFB, inhibitor ornitin dekarboksilaze može zaustaviti nadražujući rast dlaka.