Limfadenitis

Limfadenitis je akutna infekcija jednog ili više limfnih čvorova.

Limfadenitis se razvija kod mnogih bakterijskih, virusnih, gljivičnih i protozoalnih infekcija. Žarišni limfadenitis je upadljiv kod streptokoknih infekcija, TBC ili netuberkuloznih infekcija mikoplazmom, tularemije, kuge, bolesti mačjeg ogreba, primarnog sifilisa, lymphogranuloma venereum, čankroida i genitalnog herpes simpleksa. Multifokalni limfadenitis je čest kod infektivne mononukleoze, infekcije citomegalovirusom, toksoplazmoze, bruceloze, sekundarnog sifilisa i diseminirane histoplazmoze.

Limfadenitis u pravilu uzrokuje bol i povećanje limfnog čvora. Tipično se po boli i osjetljivosti limfadenitis razlikuje od limfadenopatije. Kod nekih infekcija, pokrovna koža je upaljena, ponekad uz celulitis. Mogu se stvoriti apscesi a prodiranje u kožu stvara drenažne sinuse. Vrućica je česta.

Na osnovni uzrok se obično može posumnjati na temelju anamneze i pregleda. Ako to nije slučaj, indicirana je aspiracija i uzgoj u kulturi ili biopsija.

Liječenje je usmjereno na uzrok i obično je empirijsko. Mogućnosti obuhvaćaju IV primjenu antibiotika, sredstava protiv gljivica i antiparazitskih lijekova, ovisno o etiologiji ili kliničkoj sumnji. Većina bolesnika s limfadenitisom može odgovoriti na ambulantno liječenje peroralnim antibioticima. Međutim, u mnogih se nastavljaju stvarati apscesi koje je potrebno kirurški liječiti, a što se izvodi uz popratnu primjenu IV antibiotika. U djece je IV primjena antibiotika često potrebna. Bol se može ublažiti toplim, vlažnim oblozima. Apscese je potrebno kirurški drenirati. Uz pravovremeno liječenje limfadenitis se obično povlači, premda je ostatna trajna, bezbolna limfadenopatija česta.