Impetigo i ektima

Impetigo je površinska infekcija kože sa stvaranjem krusta ili bula, a uzrokuju ga streptokoki, stafilokoki ili obadva uzročnika. Ektima je ulcerirani oblik impetiga.

U većine se bolesnika ne nalaze predisponirajući čimbenici, no impetigo može nastati nakon bilo kakvog prekida cjelovitosti kože; čini se kako su opći čimbenici rizika vlažni okoliš, loša higijena i kronično nosilaštvo stafilokoka u nosnoj šupljini. Impetigo može biti bulozan i ne–bulozan. Bule nastaju djelovanjem eksfolijativnog toksina koji stvaraju stafilokoki.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Impetigo bez bula se tipično očituje nakupinama vezikula ili pustula koje pucaju, te se stvaraju kruste boje meda (eksudat s baze promjene) na površini promjena. Bulozni impetigo je sličan, osim što se vezikule u pravilu povećavaju, stvarajući bule. Bule pucaju i ogoljuju veće površine koje se prekrivaju krustama boje meda. Ektima je obilježena malim, gnojnim plitkim, izbočenim vrijedovima prekrivenim debelim smeđe–crnim krustama okruženim eritemom.

Impetigo i ektima izazivaju blagu bol i neugodu. Svrbež je čest; češanjem se infekcija može proširiti na zdravu okolnu i udaljenu kožu.

Dijagnoza se postavlja po tipičnom izgledu. Uzgoj uzročnika u kulturi iz promjena je indiciran samo ako bolesnik ne odgovori na empirijsko liječenje. Bolesnicima s recidivirajućim impetigom treba uzeti bris nosne sluznice za uzgoj uzročnika u kulturi.

Liječenje

Lokalizirana bolest se liječi nanošenjem antibiotske mupirocinske masti 3×/dan. Oralna primjena antibiotika (npr. dikloksacilin ili cefaleksin 250–500 mg 4×/dan, u djece 12,5 mg/kg, tijekom 10 dana) može biti potrebna u bolesnika s opsežnim ili rezistentnim promjenama.

Drugi oblici liječenja obuhvaćaju uspostavu normalne kožne barijere u bolesnika s atopičnim dermatitisom ili opsežnom kserozom, lokalnim nanošenjem emolijensa, ili prema potrebi, kortikosteroida. Osobe koje u nosnoj šupljini kronično nose uzročnike liječe se lokalnim antibiotikom (mupirocin) 1 tjedan 3 uzastopna mjeseca.

Pravovremeno liječenje dovodi do brzog ozdravljenja. Odgađanje može uzrokovati celulitis, limfangiitis te hiper– i hipopigmentaciju sa stvaranjem ožiljaka ili bez njega. Djeci u dobi od 2–4 god. prijeti glomerulonefritis, ako su uzročnici nefritogeni sojevi streptokoka grupe A; čini se kako je nefritis češći u južnim, nego u drugim dijelovima SAD–a.