Furunkuli i karbunkuli

Furunkuli su bolni čvorovi uzrokovani stafilokoknom infekcijom. Karbunkuli su nakupine furunkula koje su pod kožom međusobno povezane, uzrokujući gnojenje u dubljim slojevima i stvaranje ožiljka. Oni su manji i površniji od potkožnih apscesa (vidi str. 981). Dijagnoza se postavlja na osnovi izgleda. Liječe se toplim oblozima i često antistafilokoknim antibioticima per os.

I furunkuli i karbunkuli su mogući u zdravih mladih ljudi, ali su češći u gojaznih, imunokompromitiranih (uključujući i one s poremećajima neutrofila), starijih i možda, dijabetičara. Više slučajeva odjednom se može pojaviti u osoba koje žive u skučenim prostorima s relativno lošom higijenom ili u osoba koje su došle u dodir s bolesnicima koji su inficirani virulentnijim sojevima. Predisponirajući čimbenici su bakterijska kolonizacija kože ili nosne šupljine, topla i vlažna klima i začepljenje ili poremećaj folikularne građe (npr. komedoni kod akni).

Furunkuli su česti na vratu, prsima, licu i bedrima. Neugodni su, i kad su povezani s podležećim tkivima (npr. na nosu, uški ili prstima) mogu biti bolni. Izgledaju poput čvora ili pustule iz kojih izlazi nekrotično tkivo i sukrvavi gnoj. Karbunkuli mogu biti praćeni vrućicom i prostracijom.

Dijagnoza se postavlja pregledom. Kod bolesnika s pojedinačnim furunkulima na nosu ili u središtu lica, onih s višestrukim furunkulima i u imunokompromitiranih bolesnika treba uzeti uzorak za uzgoj uzročnika u kulturi.

Pojedinačne promjene se liječe toplim oblozima, kako bi se omogućilo otvaranje i spontano pražnjenje. Bolesnik s furunkulom na nosu ili središtu lica ili s višestrukim furunkulima ili karbunkulima se liječi beta–laktamskim antibiotikom rezistentnim na penicilazu (npr. dikloksacilin ili cefaleksin 250–500 mg PO 4×/ dan). Sistemska primjena antibiotika je također potrebna kod većih promjena, promjena koje ne odgovaraju na lokalno liječenje, znakova širećeg celulitisa, imunokompromitiranih bolesnika ili onih kojima prijeti endokarditis.

Ponekad su potrebne incizija i drenaža ili su indicirane kako bi se ubrzalo povlačenje, kad furunkul ili karbunkul fluktuiraju.

Furunkuli se često vraćaju, što se može spriječiti uporabom tekućih sapuna koji sadrže ili klorheksidin glukonat s izopropilnim alkoholom ili 2–3%–tnim kloroksilenolom ili primjenom antibiotika 1–2 mj. U bolesnika s recidivirajućom furunkulozom moraju se liječiti predisponirajući čimbenici, npr. gojaznost, dijabetes, profesionalno ili industrijsko izlaganje čimbenicima koji ju potiču i nosilaštvo Staphylococcus aureusa u nosu.