Perioralni dermatitis

Perioralni dermatitis je eritematozna, papulopustulozna promjena lica koji nalikuje aknama i rozacei, no tipično počinje oko usta.

Predlagan je niz uzroka, uključujući i izloženost lokalnoj primjeni kortikosteroida i/ili fluoride iz vode i zubne paste, ali je etiologija nepoznata. Usprkos imenu, perioralni dermatitis nije pravi dermatitis. Ponajprije pogađa žene reproduktivne dobi i djecu. Promjena klasično počinje u nazolabijalnim brazdama i širi se perioralno, pošteđujući područje vermilionske granice usnica. No, promjena se također može proširiti periorbitalno te na čelo.

Dijagnoza se postavlja na osnovi izgleda; perioralni dermatitis se od akni razlikuje po nepostojanju komedona a od rozacee po nepostojanju promjena oko usta i očiju. Potrebno je isključiti seboroični i kontaktni dermatitis. Biopsija, koja obično klinički nije nužna, pokazuje spongiozu i limfohistiocitni infiltrat oko folikula dlake. Kod lupoidne inačice mogući su granulomi.

Liječi se tetraciklinom od 250–500 mg PO 2×/dan (između obroka) tijekom 4 tj., podešeno na najnižu učinkovitu dozu. Druge mogućnosti obuhvaćaju doksiciklin od 50–100 mg 2×/dan i minociklin od 50–100 mg 2×/dan. Za razliku od akni, s primjenom antibiotika se obično može prestati. Razlozi za učinkovitost antibiotika nisu jasni, s obzirom na nepostojanje dokaza o infekciji. Od pomoći može biti lokalna primjena antibiotika (npr. metronidazol od 0,75% u gelu ili kremi 2×/dan). Za liječenje granulomatoznog perioralnog dermatitisa s uspjehom je primjenjivan izotretinoin.