Kongestija nosa i rinoreja

Najčešći uzroci kongestije nosa i rinoreje su virusi i alergije. Kongestiju može izazvati i suhi zrak. Nešto je rjeđi uzrok akutni sinusitis, a vrlo rijedak uzrok strano tijelo u nosu (pretežito u djece).

Bolesnici koji rabe lokalne dekongestive >1 dana često osjećaju povratnu kongestiju kad učinci lijeka prođu, što ih potiče da nastave rabiti dekongestiv. Ova situacija (medikamentni rinitis) može trajati određeno vrijeme, i može se pogrešno shvatiti kao nastavak osnovne tegobe, a ne kao posljedica liječenja.

Obrada

Anamneza uključuje pitanja o izgledu iscjetka, kao i povezanost s boravištem bolesnika i godišnjim dobom te popratnim simptomima (npr. vrućica, bol). Pregled se usmjerava na nos, grlo i područje iznad sinusa.

Grlobolja, malaksalost i zacrvenjena nosna sluznica ukazuju na infekciju gornjeg dišnog sustava. Suzenje i svrbež očiju te blijeda, mesnata nosna sluznica ukazuju na alergiju, osobito ako su simptomi sezonski ili ako se vraćaju prilikom izlaganja mogućim uzrocima (npr. životinjskoj dlaci, pernatim jastucima). Mukopurulentni iscjedak (ponekad neugodnog ili metalnog okusa), žarišna bol u području lica ili glavobolja, te ponekad crvenilo ili bolnost iznad maksilarnog ili frontalnog sinusa, ukazuju na sinusitis. Jednostrani iscjedak neugodna mirisa u djeteta ukazuje na strano tijelo u nosu. Kod akutnih nosnih simptoma u pravilu nisu indicirane pretrage, osim ukoliko se ne sumnja na invazivni sinusitis (vidi str. 831) u dijabetičara ili imunokompromitiranog bolesnika.

Liječenje

Specifične se bolesti liječe. Simptomatsko ublažavanje kongestije se može postići lokalnim dekongestivima ili onima primijenjenim na usta (npr. fenilefrinom, odnosno pseudoefedrinom). Dugotrajnu primjenu treba izbjegavati. Virusnu rinoreju treba liječiti antihistaminicima na usta, zbog njihovih antikolinergičkih svojstava nevezanih sa svojstvima blokiranja histamina. Alergijska kongestija i rinoreja se mogu liječiti antihistaminicima; u tim slučajevima, neantikolinergični antihistaminici izazivaju manje nepoželjnih učinaka. Kod alergija također pomažu kortikosteroidi za nosnu primjenu.