Tumori tankog crijeva

Tumori tankog crijeva čine 1–5% svih GI tumora.

U benigne tumore spadaju leiomiomi, lipomi, neurofibromi i fibromi. Svi mogu uzrokovati abdominalnu distenziju, bol, krvarenje, proljev, ili ukoliko se razvije opstrukcija, povraćanje. Polipi nisu tako česti kao u kolonu.

Adenokarcinom, maligni tumor, nije čest. Obično raste u duodenumu ili proksimalnom jejunumu i uzrokuje minimalne simptome. U ljudi s Crohnovom bolešću tumori pokazuju sklonost javljanja distalno i u premoštenoj ili inflamiranoj crijevnoj petlji; adenokarcinom se češće javlja u Crohnovoj bolesti tankog crijeva nego u Crohnovoj bolesti kolona.

Primarni maligni limfom (vidi str. 1116), koji nastaje u ileumu, može dovesti do pojave dugog rigidnog segmenta. Limfomi tankog crijeva često nastaju pri dugotrajnoj neliječenoj celijakiji.

Karcinoidni tumori (vidi str. 1312) se često javljaju u tankom crijevu, osobito ileumu i apendiksu te su na tim lokalizacijama često maligni. Multipli tumori se javljaju u 50% slučajeva. Oni koji su promjera >2 cm u 80% slučajeva prije planirane operacije su već metastazirali lokalno ili u jetru. Oko 30% karcinoida tankog crijeva uzrokuje opstrukciju, bol, krvarenje ili karcinoidni sindrom. Liječe se kirurškom resekcijom; često su potrebne opetovane operacije.

Kaposijev sarkom (vidi str. 1024) je prvi put opisan kao bolest starijih Židova i Talijana muškog spola. U agresivnom obliku se javlja u Afrikanaca, primatelja transplantata i oboljelih od AIDS–a koji imaju zahvaćen GI trakt u 40–60% slučajeva. Lezije se mogu javiti bilo gdje u GI traktu, najčešće u želucu, tankom crijevu ili distalnom kolonu. GI lezije su obično asimptomatske, ali se može javiti krvarenje, proljev, enteropatija zbog gubitka bjelančevina i invaginacija. U ≤20% bolesnika zabilježen je drugi primarni malignom crijeva, često se radi o limfocitnoj leukemiji, ne–Hodgkinovom limfomu, Hodgkinovoj bolesti ili adenokarcinomu GI trakta. Liječenje ovisi o tipu stanica, lokalizaciji i proširenosti lezije.

Dijagnoza i liječenje

Enterokliza je vjerojatno najčešća pretraga koja se vrši kad postoji tvorba u tankom crijevu. Ulazak endoskopom u lumen tankog crijeva omogućava prolazak i odčepljenje (tzv. push–endoskopija) te vizualizaciju i biopsiju tumora. Endoskopija s video kapsulom može pomoći u otkrivanju lezija tankog crijeva, osobito mjesta krvarenja; progutana kapsula šalje 2 slike u sekundi na vanjski snimač. Kapsula nije praktična kod patoloških promjena u želuca ili kolonu jer se u tim velikim organima prevrće.

Liječi se kirurškom resekcijom. Elektrokauterizacija, termalna obliteracija ili laserska fototerapija prilikom enteroskopije ili kirurškog zahvata mogu biti alternativa resekciji.