Unguis incarnatus

Urastao nokat izaziva bol svijanjem i pritiskanjem pulpe ispod i oko žljebića nokta.

Uzroci su tijesne cipele, abnormalan hod (npr. hodanje na prstima), debeli prsti ili urođene varijacije građe (npr. onihogripoza). Ponekad je odgovoran podležeći osteokondrom, posebno u mlađih osoba. Kod starijih je čimbenik rizika periferni edem. Konačno dolazi do infekcije uzduž žljebića nokta (paronihija, vidi str. 1010).

Bol se javlja pri vršku, ili rjeđe uzduž čitavog žljebića. U početku se osjeća tek nelagoda, posebno pri nošenju određene obuće, dok se u kroničnim slučajevima stvara i granulacijsko tkivo, naročito u mladih.

Dijagnoza je klinička. Crvenilo, otok i bolnost ukazuju na paronihiju. Kod mladih pacijenata s uraslim noktom traži se radiogram da se ne previdi osteokondrom. Kod starijih, uz dojam granulacija, zna se previditi amelanotički melanom pa je potrebna biopsija.

U blagim slučajevima dovoljno je između nokta i bolnog ležišta pomoću tanke čačkalice uvesti smotuljak vate, čime tegobe brzo prestaju i problem se rješava. Većinom, osobito pri paronihiji, potrebna je međutim ekscizija uraslog nokta u lokalnoj anesteziji; to je jedina efikasna intervencija.

Ako se urastanje ponavlja ide se na permanentno razaranje matriksa nokta fenolom ili ekscizijom. Fenol se ne smije primjenjivati uz arterijsku insuficijenciju.