Sindrom tarzalnog tunela

Neuralgija stražnjeg tibijalnog živca uzrokuje bol uzduž tog živca, a uzrok je obično kompresija.

Stražnji tibijalni živac prolazi kroz vezivno–koštani kanal u razini gležnja i dijeli se u medijalni i lateralni plantarni živac. Sindrom tarzalnog tunela posljedica je kompresije živca u tom kanalu, ali se izraz šire rabio i za neuralgiju stražnjeg tibijalnog živca iz bilo kojeg razloga. Pogodujući su čimbenici sinovitis fleksornih tetiva gležnja zbog poremećene funkcije stopala, artritis (npr. RA), prijelomi i edem zbog venske staze. Hipotireotični bolesnici mogu razviti slične simptome zbog perineuralnog odlaganja mucina.

Klinička slika

Bol (ponekad pečenje ili trnci) je većinom retromaleolaran, ponekad s medijalne strane pete i širi se plantarnom površinom sve do prstiju. Pogoršava se pri stajanju ili hodanju, no progresijom bolesti bol se javlja i u mirovanju. Tvrdokorni simptomi se javljaju pri koštano–vezivnoj kompresiji.

Dijagnoza i liječenje

Perkusija ili palpacija stražnjeg tibijalnog živca ispod medijalnog maleola, na mjestu kompresije izaziva distalno mravinjanje (Tinelov znak). Česti su lažno negativni nalazi elektrodijagnostičkih pretraga. Treba utvrditi razlog svakog otoka pokraj živca.

Imobiliziranje stopala u neutralnom ili blago invertiranom položaju, odnosno nošenje ortopedskog pomagala koje drži stopalo invertiranim smanjuje tenziju živca. Ako je uzrok u upali ili fibrozi, učinkovito je lokalno infiltriranje netopivog kortikosteroida i anestetika. U rješavanju koštanovezivnog pritiska s upornim tegobama izbor pada na kiruršku dekompresiju.