Sezamoiditis

Sezamoiditis označava bolnost sezamoidnih koštica ispod glavice prve metatarzalne kosti, nerijetko uz upalu ili prijelom. Dijagnoza je klinička, a liječi se podešavanjem obuće.

Dvije semilunarne sezamoidne koštice olakšavaju kretnje stopala. Medijalna je tibijalna, a lateralna fibularna. Izravna ozljeda ili promjena položaja zbog strukturnih alteracija stopala (npr. lateralno potiskivanje sezamoidne koštice zbog lateralne devijacije palca) uzrokuje sezamoidnu bolnost.

Injekcije kortikosteroida treba davati racionalno kako bi se izbjegle nuspojave. Rezervirane su za upalne procese, koji većinu bolesti stopala ne prate, ili za simptome izazvane ožiljcima. Kako dorzum prstiju, tarzus, gležanj i retrokalkanearni prostor imaju malo veziva između kože i kosti, injekcija netopivih kortikosteroida u te strukture zna uzrokovati depigmentaciju, atrofiju i ulceracije, naročito u starijih bolesnika s perifernom arteriopatijom.

Netopivi kostikosteroidi se mogu slobodnije injicirati u dublje strukture, npr. u jastučić pete, u tarzalni kanal ili u metatarzalne međuprostore. Nakon injekcije u tetivnu ovojnicu stopalo valja par dana imobilizirati. Izraziti otpor injiciranju govori za ubod u tetivu, čime, navlastito ponavljanim injekcijama, tetiva slabi i postaje sklona kasnijoj rupturi. Zato se treba čuvati takvog injiciranja.

Klinička slika

Bol se osjeća ispod glavice 1. metatarzalne kosti, obično se pogoršava pri hodu i pri nošenju određene obuće. Ponekad dolazi do upale s toplinom i otokom, čak i crvenilom, što se može proširiti medijalno pa izgleda da je zahvaćen i 1. metatarzofalangealni zglob. Sezamoidna fraktura isto tako uzrokuje bol, umjereno naticanje, a ponekad i upalu.

Dijagnoza i liječenje

Uz flektirano stopalo i dorzifleksiju palca pregledava se metatarzalna glavica i palpiraju obje sezamoidne koštice te traži lokaliziranje boli, obično u tibijalnu. Hiperkeratoza upućuje na bradavicu ili kurje oko. Ako postoje znaci upale indicirana je punkcija 1. metatarzofalangealnog zgloba radi isključenje gihta ili infekcije. Ako se sumnja na prijelom, artrozu ili iščašenje, traži se radiogram. Ako su koštice septirane hrskavicom ili vezivom (bipartitni sezamoidi), na radiogramu izgledaju kao prijelom; pri nejasnom nalazu traži se MR.

Ponekad je dovoljno izostaviti obuću koja uzrokuje bol. Ako tegobe ipak potraju, predlažu se cipele s debelim potplatima ili ortopedski ulošci da se smanji pritisak na sezamoide. I kod fraktura bez pomaka većinom je dovoljna konzervativna terapija uz imobiliziranje zgloba rigidnom ortopedskom cipelom. Iako kirurški zahvat može pomoći kod refraktornih slučajeva, nosi u sebi opasnost remećenja biomehanike i lokomocije stopala. Pri upali se provode opće konzervativne mjere uz lokalno infiltirarnje kortikosteroida/anestetika.