Interdigitalna neuralgija

(Mortonov neurom/neuralgija)

Interdigitalna iritacija živca (neuralgija) ili kronično, benigno perineuralno zadebljanje (neurom) izazivaju bolove raznog intenziteta i kvalitete ili osjećaj stranog tijela. Dijagnoza je klinička, a liječi se podešavanjem obuće, lokalnim injekcijama, a ponekad i kirurškom ekscizijom.

Interdigitalni živci stopala prolaze ispod i između metatarzalnih kostiju i distalno inerviraju prste. Neuralgija je u prvom redu posljedica neprikladne, uske i neudobne obuće, a rjeđe je posljedica istezanja živca zbog poremećene strukture stopala. Kronično, ponavljano traumatiziranje uzrokuje zadebljanje živca (Mortonov neurom).

Klinička slika

Interdigitalnu neuralgiju karakterizira bol oko glavica metatarzalnih kostiju ili prstiju. Rana neuralgija je uglavnom unilateralna; izaziva povremene bolove i pritisak u sredini tabana, obično uz točno određenu obuću. Kako stanje progredira, živac bubri (Mortonov neurom). Bolovi se pojačavaju, često poprimaju karakter pečenja i razdiranja, a ponekad su u pitanju parestezije. S vremenom bolesnici ne mogu nositi većinu ili ni jedne cipele. Pri hodu imaju lažni dojam kamenčića u cipeli, koju onda skidaju radi olakšanja. Neurom nastaje obično u 3., a neznatno rjeđe i u 2. metatarzalnom prostoru; ponekad su zahvaćena oba prostora pa i obje noge istodobno.

Dijagnoza i liječenje

Simptomi su dovoljno specifični, a dijagnozu potvrđuje osjetljivost na plantarnu palpaciju odgovarajućeg interdigitalnog prostora. Premda MR obično ne može potvrditi neurom, pretraga je korisna za isključivanje drugih promjena koje izazivaju slične simptome (npr. artritis).

Netom nastala neuralgija se u pravilu brzo povlači nošenjem prikladne obuće s odgovarajućim ulošcima ili po lokalnoj injekciji anestetika. Razvijeni neuromi s druge strane obično zahtijevaju jednu ili više perineuralnih infiltracija dugodjelujućih kortikosteroida i lokalnih anestetika. Injicira se dorzalno, pod kutom od 45° prema stopalu, u međuprostor na razini metatarzofalangealnog zgloba. Simptomi se često povlače i nošenjem prikladne ortopedske obuće. Ako konzervativno liječenje ne pomaže, ekscizija rješava problem, premda se na tom mjestu kasnije zna javiti drugi, amputacijski neurom.