Bunion

Engleski izraz “bunion” označava medijalno izbočenje glavice 1. metatarzalne kosti, obično zbog lateralne angulacije palca (hallux valgus). Česta je sekundarna artroza s egzostozama. Javljaju se bolnost, crvenilo, burzitis i sinovitis. Dijagnoza je mahom klinička. Suzbija se udobnom, širokom obućom, zaštitnim jastučićima i ortopedskim pomagalima. Burzitis ili sinovitis ublažuju kortikosteroidne injekcije.

Nastanku doprinosi pretjerano proniranje gležnjeva, a katkad i trauma. Zbog neusklađenosti zglobnih površina dolazi do artroze s erozijom hrskavice i stvaranjem egzostoza, što ograničava (hallux limitus) ili uništava pokretljivost (hallux rigidus). Kasnije se javlja i sinovitis s otokom zgloba. Kao reakcija na pritisak pretijesne obuće razvija se adventicijska burza medijalno od zglobne prominencije, sklona otoku, upali i bolovima.

Klinička slika

Spočetka se javlja bol u predjelu zglobne izbočine samo uz određenu obuću. Zglobna čahura postaje osjetljiva. Kasnije se s medijalne strane razvija bolan, crven, cističan, pokretan i fluktuirajući otok (adventicijski burzitis), uz otok i upalu čitavog zgloba (artrotski sinovitis). Uz hallux limitus/rigidus bitno su ograničeni pasivni pokreti uz lateralnu bolnost i dorzifleksiju distalne falange.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom. Akutna intenzivna bolnost uz toplinu, otok i crvenilo pobuđuje sumnju na uratni ili infektivni artritis, što nalaže pregled sinovijske tekućine. Ako je zahvaćeno više zglobova, valja misliti i na sistemsku reumatsku bolest. Ako dijagnoza artrotskog sinovitisa nije jasna, treba tražiti radiogram, koji može pokazati suženje zglobne pukotine i osteofite glavice metatarzalne kosti, a ponekad i baze proksimalne falange. Periartikularne erozije (Martelov znak) govore za uloge.

Liječenje

Blage smetnje se popravljaju nošenjem dovoljno široke obuće. Ako to nije dovoljno, na bolno mjesto se postavljaju zaštitni jastučići, koji se mogu pribaviti u gotovo svakoj apoteci. Dolaze u obzir i ulošci te ortopedske cipele za preraspodjelu i smanjenje pritiska na ugroženi zglob. Ako zataji konzervativno liječenje ili bolesnici ne žele nositi široku ili ortopedsku obuću iz estetskih razloga, u prvi plan dolazi kirurška intervencija usmjerena na ispravljanje deformiteta i uspostavljanje mobilnosti zgloba. Pri burzitisu se vrši aspiracija uz injiciranje jednog kortikosteroida. Artrotski sinovitis se kontrolira peroralnim NSAR te intraartikularnim injekcijama kortikosteroida/anestetika. Nastoji se sačuvati pokretnost zgloba, posebno uz hallux limitus i hallux rigidus, pasivnim vježbama istezanja, koje ponekad zahtijevaju injekciju lokalnog anestetika da se opusti mišićni spazam. Kontrakture se obično rješavaju kirurškim putem.