Sindrom kubitalnog tunela

(Ulnarna neuropatija)

Posljedica je kompresije ili trakcije ulnarnog živca u laktu.

Ulnarni je živac oštećen na razini lakta, rijetko na razini zapešća. Sindrom kubitalnog tunela je većinom posljedica oslanjanja o lakat ili, rijetko, pretjerane, dugotrajne fleksije lakta. Rjeđi je od sindroma karpalnog tunela. Riskantno je izbacivanje loptice u bejzbolu jer opterećuje medijalne ligamente lakta.

Klinička slika i dijagnoza

Javljaju se trnci i mravinjanje uzduž distribucije n. ulnaris (prstenjak, mali prst i ulnarna strana šake) uz bolove u laktu. Kasnije se javlja slabost mišića šake te fleksora prstenjaka i malog prsta. Kompromitirano je hvatanje palcem i kažiprstom kao i stezanje šake.

Sindrom kubitalnog tunela se razlikuje od uklještenja ulnarnog živca u zapešću (u Guyonovom kanalu) po ispadima senzibiliteta pri ispitivanju osjeta ili Tinelovom znaku na ulnarnoj strani dorzuma šake te po ispadima ulnarnog živca pri ispitivanju provodljivosti proksimalno od zapešća.

Liječenje

Preko noći se provodi imobilizacija s ekstenzijom lakta na 45°, a po danu se postavlja lakatni jastučić. Ako konzervativno liječenje zakaže, dolazi u obzir kirurška dekompresija.