Sindrom karpalnog tunela

Riječ je o pritisku nan. medianus u karpalnom tunelu zapešća, s bolovima i parestezijama u njegovom području inervacije. Na dijagnozu upućuju simptomi, a potvrđuje se mjerenjem živčane provodljivosti. Liječenje se sastoji iz ergonomskih preinaka, analgezije, imobilizacije, a ponekad injiciranja kortikosteroida pa i kirurškog zahvata.

Ovaj je sindrom vrlo čest; većinom se javlja u žena između 30. i 50. godine. Čimbenici rizika su RA i drugi artritisi zapešća (to je ponekad vodeća tegoba), šećerna bolest, hipotireoza, akromegalija, amiloidoza i edem karpalnog tunela u trudnoći. Pojavi pridonose aktivnosti ili poslovi koji traže ponavljane fleksije i ekstenzije šake, no većina je idiopatska.

Klinička slika i dijagnoza

Javljaju se bolovi u šaki i zapešću praćeni trnjenjem i mravinjanjem u području n. medijanusa (palmarna strana palca, kažiprsta i srednjeg prsta te radijalna polovica prstenjaka), koji mogu zahvatiti cijelu šaku. Bolesnik se tipično probudi usred noći zbog dubokih ili oštrih bolova praćenih mravinjanjem i utrnulošću pa trese rukom da bi smanjio bolove i povratio osjet. Kasnije zna doći do atrofije tenara i slabosti opozicije i abdukcije palca.

Na dijagnozu upućuje Tinelov znak, kojim se parestezije medijanusa izazivaju perkusijom volarne strane zapešća na mjestu gdje živac prolazi kroz karpalni tunel. Potvrdno je i izazivanje trnjenja pri fleksiji zapešća (Phalenov znak). Ipak, kliničko razlikovanje od drugih oblika periferne neuropatije ponekad nije lako. Ako su simptomi teški, a dijagnoza nesigurna, provodi se ispitivanje provodljivosti medijanusa.

Liječenje

Olakšanje se postiže promjenom položaja tipkovnice računala i sličnim ergonomskim intervencijama. Postavlja se lagana, neutralna udlaga (SL. 42–4), posebno noću, i ordiniraju blagi analgetici (npr. paracetamol, NSAR). Ako te mjere nisu dovoljne, u karpalni tunel, ulnarno uz tetivu m. palmaris longus i proksimalno od distalnog nabora zapešća, injicira se kortikosteroid (npr. 2–3 ml deksametazona, 4 mg/ml). Ako nesnosni simptomi traju i dalje ili se vraćaju, odnosno ako slabost šake i atrofija tenara napreduju, karpalni se tunel kirurški dekomprimira otvorenom ili endoskopskom tehnikom.

MSD priručnik dijagnostike i terapije