Kienböckova bolest

Riječ je o avaskulnoj nekrozi mjesečaste kosti.

Kienböckova bolest se javlja mahom na dominantnoj ruci muškaraca u dobi od 20–45 godina, obično pri teškom manualnom radu. Bolest je dosta rijetka, a uzrok nepoznat.

Simptomi počinju s podmuklim bolovima u zapešću, na mjestu os lunatum, bez anamneze traume. U 10% slučajeva bolest je obostrana. Dokazuje se lokalizirana osjetljivost u projekciji kosti. Ova kost zna konačno kolabirati s fiksnom rotacijom skafoidne kosti i degeneracijom interkarpalnih zglobova. Najosjetljivije pretrage su MR i CT, dok standardni radiogram otkriva promjene kasnije, prvo obično sklerozu mjesečaste kosti, potom cistične promjene te konačno fragmentaciju i kolaps.

Cilj liječenja je smanjenje pritiska na os lunatum kirurškim skraćenjem radijusa ili produživanjem ulne. Alternativno se pokušava kost revaskularizirati (npr. implantacijom žile ili koštanog presatka sa žilnom peteljkom). Drugi zahvati (npr. karpektomija proksimalnog reda ili interkarpalne fuzije) spašavaju preostalu funkciju kad su interkarpalni zglobovi već uništeni. Totalna artrodeza zapešća je posljednja mjera za suzbijanje bolova.