Ganglion

Ganglij je cistična oteklina koja obično nastaje na šakama, osobito na dorzumu zapešća. Simptomatski se ganglij aspirira ili ekscidira.

Na ganglije otpada oko 60% kroničnih oteklina mekih tkiva šaka i zapešća. Većinom nastaju spontano u odraslih osoba između 20 i 50 godina, u žena su 3× češći.

Etiologija, patogeneza i dijagnoza

Uzrok je mahom nepoznat. Cistične su tvorbe u neposrednoj blizini ili vezane, često peteljkom, o tetivne ovojnice ili zglobne čahure. Stijenka gangliona je glatka, fibrozna i različito debela, šupljina je ispunjena bistrom, želatinoznom, ljepljivom ili sluzavom, gustom tekućinom. Ponekad je to gotovo čista hijaluronska kiselina.

Većinom je riječ o izoliranim promjenama. Ganglion dorzuma zapešća polazi od skafolunatnog zgloba i predstavlja oko 65% svih ovih promjena šake. Volarni ganglion zapešća polazi od distalnog kraja radiusa i predstavlja daljnjih 20–25% promjena. Na ganglije ovojnice fleksornih tetiva i mukozne ciste (polaze s dorzuma DIP zgloba) otpada preostalih 10–15%. Ponekad spontano regrediraju.

Drugi tip gangliona na dorzumu zapešća javlja se u RA; lako se razlikuje po mekoći, nepravilnosti i povezanosti s proliferacijskim tenosinovitisom ekstenzora.

Liječenje

Terapija je većinom nepotrebna. Ako međutim promjena brine bolesnika ili je bolna i osjetljiva, aspiracija je djelotvorna u nekih 70% slučajeva. Pokušaji razbijanja gangliona udarcem tvrdim predmetom vjerojatno nisu korisni, a mogu uzrokovati lokalnu ozljedu. Nekirurško liječenje zataji u 15–30% slučajeva i tada se ide na eksciziju. Stopa recidiva nakon operacije iznosi 10–15%.