De quervainov sindrom

(Uganuće pralja)

Stenozirajući tenosinovitis tetiva kratkog ekstenzora (extensor pollicis brevis) i dugog abduktora palca (abductor pollicis longus) u prvom ekstenzornom odjeljku.

De Quervainov sindrom se obično javlja nakon ponavljanih opterećenja zapešća (osobito zavrtanjem), a ponekad uz RA. Glavni simptom je oštar bol u zapešću i palcu, koji se u pokretu još pogoršava. Naročito je osjetljivo područje proksimalno od stiloidnog procesa radijusa, gdje se nalaze oštećene tetivne ovojnice. Dijagnostički je vrlo koristan Finkelsteinov test: pacijent aducira palac prema dlanu i preklapa ga ostalim prstima. Test je pozitivan ako pasivna ulnarna devijacija zapešća izaziva jako bolnost na mjestu zahvaćenih tetivnih ovojnica.

Mirovanje, topli oblozi i NSAR dovoljni su u blagim slučajevima. U 70–80% slučajeva pomažu lokalno primijenjeni kortikosteroidi uz imobilizaciju palca. Rijetka komplikacija injekcije je ruptura tetive, koja se sprječava striktnom infiltracijom ovojnice uz izbjegavanje tetive. Ubod tetive prepoznaje se po pojačanom otporu injiciranju. Kirurško oslobađanje prvog ekstenzornog odjeljka je vrlo djelotvorno ako zataji konzervativno liječenje.