Varijante lupusa

Diskoidni lupus eritematodes (DLE): DLE, ponekad zvan i kronični kožni lupus, sastoji se iz više kožnih promjena, samostalnih ili praćenih sustavnim otklonima. Kožne lezije počinju kao eritematozne ploče koje prelaze u atrofične ožiljke. Konfluiraju na dijelovima kože izloženima suncu, kao što su lice, tjeme i uške. Ako se ne liječe, te se promjene šire uz centralnu atrofiju i ožiljavanje. Javlja se i proširena, ožiljkasta alopecija. Budu zahvaćene i sluznice, osobito usne šupljine.

Osobe s tipičnim diskoidnim lezijama treba obraditi u smislu SLE. Protutijela na dvostruko uvijenu DNK su skoro uvijek izočna. Biopsija ruba kože promjene ne može razlikovati DLE od SLE, ali isključuje slična stanja, npr. limfom ili sarkoidozu.

Ranim se liječenjem sprječava permanentna atrofija. Treba izbjegavati izlaganje sunčevoj i ultravioletnoj svjetlosti uz primjenu snažnih zaštitnih krema i suncobrana na otvorenom. Lokalni pripravci kortikosteroida, u obliku masti za suhu, a kreme za manje suhu kožu, 3–4×/dan (npr. triamcinolon acetonid 0,1–0,5%, fluocinolon 0,025 ili 0,2%, flurandrenolid 0,05%, betametazon valerat 0,1% te osobito betametazon dipropionat 0,05%) obično postižu povlačenje manjih lezija, ali ih se ne smije rabiti ni previše niti prečesto, posebno ne na lice (mogu uzrokovati atrofiju kože). Rezistentne se promjene mogu prekriti naljepkom s flurandrenolidom. Uspješne su i intradermalne injekcije 1%–tne suspenzije triamcinolon acetonida (<0,1 ml po leziji), ali ih nerijetko slijedi sekundarna atrofija. Ponekad koriste i antimalarici, npr. hidroksiklorokin 200 mg 1–2×/dan PO. U refraktornim slučajevima su potrebne i kombinacije (npr. hidroksiklorokin 200 mg + kinakrin 50–100 mg 1×/dan) koje se daju mjesecima, pa i godinama.

Subakutni kutani lupus eritematodes (SCLE): SCLE je varijanta SLE s vodećim promjenama na koži. Takvi bolesnici imaju recidivirajuće, rasprostranjene kožne osipe. Po licu, rukama i trupu javljaju se anularne ili papuloskvamozne promjene. Lezije su obično fotosenzitivne, sklone hipopigmentaciji, ali rijetko ožiljavaju. Često se javljaju artritis i klonulost, ali bez neuroloških ili bubrežnih ispada. ANA mogu biti i pozitivna i negativna. Većina SCLE bolesnika ima Ro protutijela (SSA). Djeca majki s Ro protutijelima nerijetko imaju kongenitalni SCLE ili urođeni a–v blok. Liječenje SCLE je slično onome za SLE.