Galopirajući hepatitis

Galopirajući hepatitis je rijedak sindrom opsežne nekroze jetrenog parenhima i smanjenja same jetre (akutna žuta atrofija) a obično je posljedica infekcije određenim virusima hepatitisa, djelovanja toksičnih agenasa ili medikamentnog oštećenja jetre.

HBV je ponekad odgovoran, a do 50% slučajeva galopirajućeg hepatitisa B uključuje HDV ko–infekciju. Galopirajući hepatitis uzrokovan s HAV je rijedak, ali se može češće javiti u ljudi s postojećom bolesti jetre. Uloga HCV–a ostaje nejasna.

Bolesnici naglo propadaju od porto–sistemske encefalopatije, često praćene komom unutar nekoliko sati ili dana, ponekad s edemom mozga. Krvarenje obično nastaje zbog zatajenja jetre ili diseminirane intravaskularne koagulacije, a može se razviti i zatajenje bubrega (hepatorenalni sindrom—vidi str. 200). Kobni znaci su porast PV, porto–sistemska encefalopatija a posebno renalna insuficijencija.

Intenzivna njega i agresivno liječenje komplikacija poboljšava ishod. Hitna transplantacija jetre, daje najveću nadu za preživljenje. Preživljenje u odraslih je neuobičajeno bez transplantacije; djeca prolaze nešto bolje, bolesnici koji prežive, obično se u potpunosti oporave.